Benders Byggsystem satsar på Västsverige – växer vidare i Uddevalla

2020-02-21

Att Benders hör till jättarna på takpannor och marksten i betong har nog ingen missat. Men det är fortfarande många som inte vet att Benders numera också är en betydande aktör på prefabmarknaden.

– I folkmun står Benders för takpannor, det är så det ser ut – men vi är betydligt mer etablerade på prefabsidan uppåt Mälardalen. Här är vi fortfarande nykomlingar, berättar Daniel Lixner som är fabrikschef för Benders Byggsystem i Uddevalla.

Benders intåg i Uddevalla började på allvar 2013, när man köpte Volvos nedlagda C70-fabrik. 2015 övertog man sedan Skanskas prefabdivision i Strängnäs, som fick namnet Benders Byggsystem – som sedan en tid tillbaka är ett fristående dotterbolag inom koncernen.

Satsar på entreprenader

– Här i Uddevalla har vi funnits i några år nu och är i full gång med tillverkning av trappor, balkonger och väggelement, och inom de närmaste månaderna börjar vi även gjuta bjälklag. Nu siktar vi på fler hela stomentreprenader på framförallt bostadssidan, som fortfarande går starkt i Västsverige, berättar Martin Johansson som är affärschef på Benders Byggsystem i Uddevalla.

Investerar stort

– Det har varit tufft att få alla bitar på plats och vi har fortfarande tunga investeringar framför oss – totalt handlar det om ny utrustning för över tio miljoner kronor bara i år. Det är hård konkurrens om kvalificerade yrkesarbetare i området, så vi har fått lägga stora resurser på utbildning i egen regi. Men nu har vi byggt upp en bra bas som gör oss redo att ta oss an större projekt i hela regionen, fortsätter Daniel Lixner.

Att bygga med prefabricerade betongelement är en metod som tar allt större marknadsandelar år för år, en följd både av kostnadsfördelar och kortare byggtider. Inom Benders Byggsystems Uddevallaanläggning arbetar i dag ett sjuttiotal personer, men Martin och Daniel har satt upp tuffa mål för framtiden:

Snabb tillväxt

– För 2020 siktar vi på en trettioprocentig tillväxt, och inom fem år ska vi vara minst dubbelt så stora som idag. Då ska vi ha övertygat byggherrarna om fördelarna med prefab och ingen ska längre tveka om att Benders är mycket mer än takpannor!

Ytterligare information:

Martin Johansson, tel 010-888 45 00
Daniel Lixner, tel 010-888 46 01