Mer om vår tidiga historia

Året är 1934. Den svarta tisdagen på New York-börsen den 29 oktober 1929  hade satt djupa spår i den ekonomiska utvecklingen över hela världen. Sverige är minsann inget undantag, med kvardröjande efterverkningar från vår egen Kreugerkrasch. Lågkonjunktur säger vi nu, depression sa man då. Arbetslösheten var hög, fattigdomen var fortfarande utbredd och födelsetalen var lägre än någonsin. I lilla Edsvära föds ändå detta onådens år Karl-Erik Bender.

I lilla Edsvära - en socken med runt sjuhundra invånare - fanns inte mindre än sex lanthandlare. Den allra minsta butiken, Bolanders, startades av Karl-Eriks morfar och dennes bror. Det framstod tidigt att lanthandelsverksamheten inte var målet för bröderna Bender. Karl-Erik såg den redan från början som en språngbräda, ett sätt att skaffa sig erfarenhet och ett startkapital. Men frågan var vad man skulle satsa på i framtiden.

"Livsmedel låg väl egentligen närmare till hands, men nu blev det som det blev - och det blev ju ganska bra" - Karl-Erik Bender, grundare

Nu stod sextiotalet för dörren, det var centraliseringstider och ett mejeri i trakten var på väg att läggas ned. Kar-Erik hade funderingar kring vad lokalerna skulle kunna användas till. Eftersom man levde nära lantbruket och kunde livsmedelsbranschen var tillverkningen av djupfryst färdigmat den första tanken. Frysboxarna hade just börjat inta de svenska hemmen och Karl-Erik såg en potential.

Men så fick Gunnar Svensson, trumslagarkompisen i Anders Meijers Orkester, honom på andra tankar. Gunnar arbetade på en betongfabrik i Grästorp på dagarna och menade att det minsann var ett material för framtiden. Han hade sett en annons om takpannemaskiner som han visade för Karl-Erik.
Idén föll i god jord och bröderna Bender ställde färden mot Stockholm för närmare diskussioner med Tellett-Pannan, som maskinfirman hette. Karl-Erik räknade snabbt ut att det skulle räcka att sälja ett tak om dagen för att affäreren skulle vara i hamn. Pappa Knut var övertygad om att Karl-Erik skulle lyckas med försäljningsarbetet, så affären blev av.
Takpannemaskinen fungerade som den skulle, men det var minsann ingen arbetsfri inkomst. Pappa Knut blev produktionsansvarig och såg till att blandaren fick sina sju tunga säckar cement var tredje minut medan Karl-Erik åkte länet runt och sålde. Han stannade till vid varenda byggplats han såg och kom hem med allt mer fulltecknade orderblock.

"När personkemin stämmer kan man bygga stabila relationer som lönar sig för båda parter, svårare än så är det inte"

En av de första storordrarna kom från en skola i Göteborgstrakten som beställde hela etthundratjugofemtusen pannor efter en presentation på Svenska Mässan. Det var förstås betydligt mer än man egentligen klarade av, men Karl-Erik höll god min och beställde fler maskiner. Sedan var bollningen i rullning.

Familjen har alltid haft stor betydelse för företagets utveckling. Benders styrs och ägs fortfarande av familjen Bender. Karl-Erik är styrelseordförande och sonen Ove började jobba i fabriken och är sedan 1996 verkställande direktör och koncernchef. Läs om viktiga milstolpar i företagets fortsatta utveckling i bildspelet på sidan om Benders.